pühapäev, 8. juuli 2018

Šveits-Itaalia-Šveits-Itaalia-Šveits

Kohati on Šveits ja Itaalia ikka vägagi põimunud ning mäkke sõites võid olla Šveitsis, tipus Itaalias, siis mingi nurk on jällegi Šveits jne... rääkimata kasiinost, mis on jupil Itaaliast, mis asub Lugano järve ääres ning ümbritsetud igast küljest Šveitsiga.

Siit kaardilt saab vast natuke aru, igatahes käisime seal paremal pool mäe otsas ja pärast Itaalias kasiinos ning ööseks olime tagasi Šveitsis. Kunagi varem käisime selle all servas oleva mäe otsas - mis jääb kahe järveosa vahele... siis kui mäe otsas äikesevihma tulema hakkas. Need  vaated olid samale järvele ja autosillale, mis mäe otsas pildistatud said.

Aga esmalt mõned vaated teel mäkke:





Mäkke sai põhimõtteliselt ka autoga aga me jätsime auto siiski ühte vahepealsesse parklasse ja jalutasime pisut metsas.


 Ja olimegi peaaegu tipus, kuna muru oli ja vaade ka, siis toetasime oma tagumikud maapinnale ja imetlesime vaadet.

 Järsku tekkis rahvast juurde ning keskplats aeti puhtaks, sest langevari vajas lahtipakkimist...



 Täitsa lahe oli vaadata, kuidas mingi hetk oli sama langevari meist kõvasti kõrgemal. Mingi aja pärast ronisime tippu:









 ja siis jälle nõks allapoole Šveitsi alale:







Ja siis kui nautimisest küllalt sai läksime päris järve äärde... no sõitsime ikka autoga ka lõpuks. Läbi Šveitsi Itaaliasse tagasi.

Sarnaselt Itaalias asuva Livigno linnaga on ka see Itaalia Šveitsiga ümbritsetud piirkond nimega Campione d'Italia vabastatud Euroopa Liidus kehtivast käibemaksust. Sellest faktist ja Itaaliast ning Šveitsist leebematest hasartmänguseadustest lõikab kasu Campiones asuv kasiino Casinò di Campione. Leebemad seadused on pärand Teise maailmasõja eelsest ajast.

Piirkond on selles mõttes põnev, et kui turvalisuse eest vastutab Itaalia sõjaväepolitsei Carabinieri ning linnas on olemas ka munitsipaalpolitsei, siis tuletõrje ja kiirabi eest vastutab Šveits. Rahana kehtib nii šveitsi frank kui euro... aga telefonid pidid olema šveitsi omad, postiindeksid paralleelselt nii Itaalia kui Šveitsi omad.




 NB! Alumisel pildil vaadata paremasse alumisse nurka ;)


         





 Kohalik põdrasamblapuu:



 ja kasiino ning rannapromenaad:





Kasiinos sees millegipärast pilte ei teinud... aga midagi superhüperuhket polnud ka. Kasiino oli kolmel korrusel, millest kahel mänguautomaadid ning ülemisel siis lauad (see ka pidulikum ala). Lisaks olid ruumid suitsetajatest mängijatele, kes said südamerahus automaadi taga istudes tossata. Ülevalpool on ka link, sealt saab huvi korral interjööriga tutvuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar